Joogasta ja liikunnasta

En ole päivittänyt yläasteella syntynyttä "vihaan liikuntaa" -asennettani vuosiin. Aina silloin tällöin on joutunut juoksemaan bussiin ja siinä juostessa ajatellut että tää on kyllä kamalinta maailmassa. Sit kuitenkin bussissa istuessa endorfiinit alkaa virrata, ja silloin tajuaa kaipaavansa elämään tätä tunnetta lisää.

Mikään liikuntalaji ei vaan tunnu omalta, ryhmäliikuntatunneille menemiseen tarvitsee päivien henkisen valmistautumisen ja vaikka joku sitten olisikin kivaa, on mun ollut tosi vaikea ylläpitää mitään liikuntarutiinia. Ilman rutiinia taas ei tule liikuttua kuin hyvin satunnaisesti ja sen kyllä huomaa yleisessä olotilassa.

Kunnes muutama aamu sitten heräsin tosi harmaamielisenä ja ahdistuneena, eikä mikään tuntunut kiinnostavalta.  Oli vaikea keksiä yhtäkään asiaa, jota tekisi mieli tehdä. Venytellessäni puolivahingossa tajusin, miten hyvältä se tuntui koko kehossa. Tuli mieleen, että tätähän voisin tehdä. Aijai.

Sitten muistin joogan olemassaolon. Olen joskus skidinä käynyt joogatunneilla, mutta itse olin silloin sen verran suorittajatyyppinen, etten muista mitään joogan aiheuttamaa hyvää oloa vaan keskityin siihen, mitä kaikkia liikkeitä osaan tehdä ja miten taipuisa olen. Eli lopputulos oli aika kaukana joogasta ja sen tarkoituksesta.

IMG_27811

Youtube on täynnä tämän kovin trendikkääksi muodostuneen elämäntavan tutoriaaleja, ja näistä minäkin päätin nauttia. Ai että. Jo ensimmäisen asanan kohdalla ymmärsin taas kerran miten tärkeää on ylläpitää yhteyttä omaan kehoon. Mulla jooga osui siihen tarpeeseen just hyvin. Tätä nykyaikaista workout-meiningin venyttelyä tuskin voi kutsua joogaksi - täyttää muuten kulttuurisen omimisen piirteet - mutta löytyy sieltä 'oikeaan' joogaankin ohjaavia videoita! Mutta loppupeleissä se millä on väliä, on hyvä olo joka tällä toiminnalla saavutetaan.

Kai kaikki sen tietää, että liikkumisesta ylipäätään tulee hyvä olo, mutta ei se aina riitä motivaatioksi. Kotijoogaassa tai jumpassa tai missä ikinä on mielestäni paras puoli juurikin se matala kynnys. Vaikka olisi vuoteen oma, kuten itse olen masennuksen takia välillä ollut, pystyy silti vähän venyttelemään. Kaikkea sitä ei ehkä voi kutsua joogaksi, mutta ei sillä niin väliä. Se hyvä olo on se juttu.

Nyt oon muutaman päivän joogannut useamman kerran päivässä ja voin paremmin kuin koskaan. Mikä tahansa ongelma, ahdistus, neuvoton tai sekava olo tulee eteen, saan sen poistumaan tai ainakin pehmenemään näillä venytyksillä ja liikkeillä. Huomaan myös kykeneväni mm. tekemään päätöksiä paremmin, kun yhteys itseen tuntuu kirkkaammalta. Kun duunit tökkii, saatan dropata kaiken ja tehdä pienen sarjan liikkeitä. Viidenkin minuutin jälkeen tuntuu ihan mielettömän hyvältä palata duunailemaan.

Kehon kuuntelemista ja valoa kaikkien kevätmeininkeihin!

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published